dinsdag 27 november 2007


Deze zomer moet het dak worden geisoleerd.
Omdat ik wil dat het nog goede eikenhout zichtbaar blijft,moet er dus worden geisoleerd aan de buitenzijde.
Dit is trouwens de beste manier om condensproblemen te voorkomen. De pannen moeten eraf , daarna de panlatten. Dan moeten er dakelementen op. (zie bv www.unilin-systems.com). Dan alleen nog nieuwe panlatten erop en tenslotte de pannen.
In totaal moet ik het halve dak doen (stal+schuur).


deze dragende balkenkonstuktie moet worden verplaatst.

Op het eind van de zomer moet het schoonmetselwerk in het gangetje tussen de badkamer en de slaapkamer worden afgemaakt. Ik ben daar in oktober mee gestopt omdat ik 's nachts bijna uit bed waaide. Nu is het provisorisch dichtgemaakt met wat plaatmateriaal.
Schoonmetselwerk met natuursteen is een kombinatie van metselen , puzzelen , heen en weer lopen om passende stenen te halen in de tuin, en als de muur een beetje dik is (een meter is normaal) het hele zaakje opvullen met leem en puin. Zelf maak ik het me nogal gemakkelijk; ik gebruik cement , maar tweehonderdvijftig jaar geleden werkte men uitsluitend met leem en was het zaak om de ongelijke stenen goed te stapelen.
Een prachtig voorbeeld van een mooie konstruktie is het dak van onze cave. Vermoedelijk heeft men toen eerst een lemen (of klei) halve bol uitgegraven. Daarna zijn er natuurstenen omheen gelegd en daarna een huis opgebouwd. Graaf je nu de grond weg dan blijft het gewelf netjes hangen door de druk die er op rust.

Met enige regelmaat moet ik een doorgang maken (bv voor een deur) door een muur van ongeveer een meter dik. Omdat de stenen los gestapeld zijn moet je dus wel weten wat je doet. Als je niet wilt dat de hele santekraam in elkaar dondert , moet je stutten als een mijnwerker!
Ik weet niet of dit al eerder gedaan is maar ik los het probleem op met accupunctuur!
Ik boor gaten op een hoogte van 2mtr. (bv voor een raam) gaten, en daar sla ik betonijzerstaven van 10 mm in. De staven moeten aan beide zijden van muur minstens 20 cm uitsteken. Aan beide kanten een balk eronder en deze met stempels ondersteunen. Nu kunnen de stenen , het leem en het puin zonder gevaar worden weggehaald.

Geen opmerkingen: